Home           contactMystiek beleven

Een ontmoeting over de wetenschap van liefde

Mystiek beleven

Daarom ben je qua vorm een microkosmos, maar in Werkelijkheid ben je een macrokosmos.’
‘De slotsom is dit: als een mens tot een beleving van eenheid is gekomen, dan is het op en neer gaan tussen de werelden voor hem waardeloos geworden. Nu je de daken van de hemel beklommen hebt, wat heb je dan aan een ladder.’
- Rumi

Als jong kind had ik een spontane ervaring, die mij een wereld liet zien achter de uiterlijke wereld. Anders had ik dit verlangen om daarin thuis te komen misschien nooit gevoeld. Ik had een glimp opgevangen van een werkelijkheid achter alles dat we zien kunnen. Ik wist niet dat het een aparte ervaring was, een mystieke ervaring. Ik vond het prachtig. Ik dacht ook dat iedereen er wel van wist. Het werd me al snel duidelijk dat dit niet zo is. In de meeste mensen zit een afstand tussen wie ze zijn en wat ze doen en denken te zijn. Veel mensen leven zichzelf niet met alle misverstanden, verwarring en pijnlijke confrontaties tot gevolg.

Op mijn pad heb ik gezien dat mystieke ervaringen niet aan speciale mensen is voorbehouden, dat het geen bovennatuurlijk verschijnsel is, maar in feite een normale menselijke realiteit als we onszelf hebben leren kennen. Mystiek is zo’n helder vrijmoedige directe beleving van het goddelijke, dat het bijna ontgoochelend is hoe nuchter en eenvoudig het is. Het is de wetenschap van het leven als geheel, waar wij deel van zijn. In mij brandt een diep verlangen om thuis te komen in mijzelf in dit Geheel. Ik zelf noem dit ‘het’ de Geliefde. Dan kan ik de minnaar zijn.

Soefi tempel

Ik geef dit najaar een interactieve voordracht over mystiek op een bijzondere plek, de soefi tempel in de duinen van Katwijk. Onlangs overleed mijnheer Witteveen, die als hoofd van de soefi orde van Inayat Khan een belangrijke invloed had op de ontwikkeling van deze tempel. Een paar weken voor zijn vertrek spraken wij erover om samen twee ontmoetingen te realiseren: een over de soefi mystiek voor vandaag, en een over de kracht van vertrouwen in het onderwijs. Met alle dank voor zijn grote bijdrage aan de wereld, waarin hij de mystiek wist te verbinden met zijn wereldse topfuncties, wil ik deze twee voordrachten graag realiseren. Dit verlangen om het meest diepe innerlijke in een mens te verbinden met het meest uiterlijke in de wereld verbond ons ook.

In mijn voordracht vertel ik over mijn ervaringen en inzichten en over hoe we liefde als nuchtere wetenschap kunnen leren kennen en toepassen. Ik wil mijn enthousiasme en hoop overbrengen, hoe mystieke kennis als de wetenschap van wat in elk van ons zit, ons dieper in onszelf brengt en tot grotere realiteit in de wereld. We gaan niet alleen luisteren, maar vooral ook beleven wat dit betekent. Ik reik oefeningen aan die je kunt gebruiken op je pad.

Aanmelden?

Wil je je aanmelden voor deze lezing? Vul dan het aanmeldformulier hieronder in.

Praktische informatie

Locatie

Soefi tempel in de duinen van Katwijk

Datum

19 oktober 2019

14:00 - 16:30

Investering

€45,-
(€20,- voor studenten)

Aanmelden?

Je kunt je niet meer aanmelden.