Stop! De kolder in mijn kop


Dit herken je vast: ik werd wakker na een korte, onrustige nacht. Ik ging aan het werk en ik sloeg op hol. Na een tijdje merkte ik pas dat ik opgejaagd was. De kolder in mijn kop.

Dit is een oefening voor die momenten. Om dan niet te gaan oordelen dat je iets verkeerd hebt gedaan. Het stopt de programma's die beginnen af te spelen: ‘Ik heb niet goed over mijn grenzen gewaakt. Ik ben weer op hol. Ik ben aan iets begonnen wat ik helemaal niet kan.’

Je last bewust een ‘stop’ in. Stapt uit de ‘to-do’-vaart . Dat betekent niet dat dan alle stress weg is, of alle programma's in je hoofd stilvallen. Het helpt om los te komen van het automatische doordenderen.

De oefening werkt instant. Je kunt hem ieder moment doen. Ik loop graag even naar buiten. Maar het kan ook op het toilet in de pauze.

Oefening Stop! De Kolder in mijn kop

Je merkt dat je op hol bent. Je stopt wat je doet meteen.

Je zet twee voeten op de grond. Je stampt een paar keer.

Je gaat stevig staan.

Je doet je ogen dicht.

Je luistert: zonder te benoemen wat je hoort.
(Haha, dat is al een oefening op zich.....)

Je ademt. Zoals je ademt. Je hoeft niets te veranderen. Alleen maar volgen.

Je blaast flink uit en laat de gebeurtenissen achter je.

Je zegt zachtjes in je zelf je naam.

“Hallo, hier ben ik”

Je draait een rondje.

En dan zie je voor je wat je gaat doen. Heel concreet. Bijvoorbeeld naar je werkplek lopen. Of naar de winkel om boodschappen. Of je wandelt verder.

En je gaat ook echt doen wat je je voornam !

Doe deze oefening regelmatig. Je kunt ook met jezelf een programmaatje maken. Bijvoorbeeld 5 dagen een timer gebruiken die om de vier uur een piepje geeft. Dat helpt om je zelf te blijven herinneren. Jij bent tenslotte de hoofdpersoon in je eigen leven. Niet je targets of de gekte om je heen. En zeker niet ‘de kolder in je kop’.

Probeer dit eens uit en kijk wat het met je doet. Oefeningen zijn om te spelen, niet een nieuwe target die iets op moet leveren.

Veel plezier !

Marie-Annet


PS. Vind je het fijn om een audiobestand te hebben waarin ik je mee neem in deze oefening?
Schrijf je dan hieronder in. Dat kan tot 13 februari.

Op 14 februari ontvang je dan het audio-bestand in je mailbox.